Business & Society

Je woning wordt meer waard met deze verbouwingen

Je woning wordt meer waard met deze verbouwingen

Je woning wordt meer waard met deze verbouwingen
december 03
14:03 2018

Het verbouwen van een woning: vaak vermoeiend en het verloopt niet altijd vlekkeloos. Maar als alles goed aangepakt wordt is het mogelijke eindresultaat een woning dat meer waard is geworden. Althans, als de juiste klussen zijn uitgevoerd. Maar welke klussen leveren uiteindelijk een meerwaarde van je woning op en waar moet op gelet worden?

Werk aan een hogere energielabel

Het energielabel van een huis geeft aan hoe zuinig of onzuinig een woning is. Het gaat om een label van A tot G dat voornamelijk gebaseerd is op het bouwjaar van je huis. Door je woning energiezuiniger te maken krijg je een beter label (A is de beste label). De reden waarom het interessant is om te streven naar een hoger energielabel, is het feit dat je woning dan meer waard is. Kopers en huurders letten hierop, omdat een woning met een hoger energielabel vaak comfortabeler is en doorgaans ook flink scheelt in de energiekosten. Een woning met een hoger energielabel levert gemiddeld 2% meer op dan een vergelijkbare woning met een lager energielabel. Als er goed verbouwd is voor een hoger energielabel, levert een woning dus duizenden euro’s meer op.

Zorg voor een netjes afgewerkte woning

De meeste kopers letten erop of een woning af is. Ze willen naast het inrichten van het huis zo min mogelijk werk hebben aan het huis. Zorg dus voor goed onderhoud en een goede afwerking van onderdelen die niet smaakgevoelig zijn. Denk dus aan een goed afgewerkt dak en nette kozijnen. Een huis met scheurtjes of tochtgaten in het dak en beschadigingen aan de kozijnen, vloer of muren trekt minder aandacht van kopers. Een dakrenovatie en eventuele filters voor de dakgoot zijn dus slimme investeringen. Investeer bijvoorbeeld ook in een mooie parketvloer of strak geverfde muren.

Creëer meer ruimte in huis

Meer vierkante meters in huis is vanzelfsprekend goed voor de waarde van een woning. Er zijn verschillende manieren om meer ruimte te creëren in een woning. Denk bijvoorbeeld aan een dakkapel op zolder, daarmee creëer je meer woonbare ruimte op zolder en tegelijkertijd ook meer lichtinval. Ook een aanbouw is een slimme manier voor meer ruimte. Voor verbouwers met een ruimer budget is er de mogelijkheid van een extra verdieping laten bouwen.

MPI