Soms tegemoetkoming hospitalisatieverzekering bij pruik door kanker

Wie ten gevolge van een bestraling van het hoofd of door chemotherapie kaal wordt, kan een terugbetaling krijgen voor een pruik. Dit verloopt via het ziekenfonds. De terugbetaling door het ziekenfonds is echter vrij beperkt en volstaat meestal niet. Soms zal een hospitalisatieverzekering voor een aanvullende dekking zorgen, maar dat verschilt per verzekeraar. Het loont zeker de moeite om er even naar te informeren.
Beperkte tussenkomst voor haarverlies door kanker
Volgens Alles over kanker, een initiatief van Kom op tegen Kanker, kunnen zowel mannen als vrouwen een tussenkomst voor een pruik krijgen indien er aan een aantal voorwaarden is voldaan. Zo moet er sprake zijn van volledige kaalheid door radiotherapie of chemotherapie of van haaruitval met verlittekening door radiotherapie. Ook bij bepaalde huidziekten, bijvoorbeeld de huidziekte alopecia areata, kan men een vergoeding voor een pruik krijgen. Dan moet er sprake zijn van kaalheid van meer dan dertig procent.
De maximale tussenkomst via het ziekenfonds is echter beperkt. Volgens Alles over kanker gaat het om 180 euro bij tijdelijke kaalhoofdigheid door chemotherapie of radiotherapie en om 270 euro bij blijvende kaalhoofdigheid. Hiervoor is de factuur van de pruik plus een voorschrift van de behandelende arts binnen te brengen. De tegemoetkoming geldt enkel bij een volledige pruik, niet bij haarstukjes.
Royale tussenkomst bij sommige hospitalisatieverzekeraars
In de praktijk volstaat deze tegemoetkoming niet. Voor een synthetische pruik betaal je volgens Think Pink al snel minstens 400 euro, maar in de praktijk kan de factuur tot twee keer hoger oplopen. Bij een pruik van natuurlijk haar beginnen de prijzen bij 800 euro, maar ook hier kan het om een veelvoud van dit bedrag gaan. Maatwerkpruiken zijn er vanaf ongeveer 1450 euro. In pruiken van natuurlijk haar kruipt veel manueel werk. De 180 euro of 270 euro die je van het ziekenfonds krijgt, dekt met andere woorden slechts een heel beperkt deel van wat zo’n pruik kost. En dat terwijl je als kankerpatiënt ook al op heel wat andere kosten moet rekenen.
Gelukkig vergoedt de hospitalisatie verzekering soms ook een deel van de pruik, maar dit verschilt per verzekeraar. Niet alle hospitalisatieverzekeraars doen het en soms is de terugbetaling heel beperkt. Onder andere de verzekeringsproducten DKV Medi Pack, DKV Hospi Flexi en DKV Hospi Select kennen een royale vergoeding toe voor de pruikkosten ten gevolge van een oncologische ziekte. Dit tot een maximum van 1.250 euro. Voor de meeste pruiken zal dit volstaan. Een belangrijke voorwaarde is wel dat de wettelijke ziekteverzekering eveneens tussenkomt. De hogervermelde voorwaarden gelden met andere woorden ook bij deze hospitalisatieverzekering.
Steun van het Geef om Haar Fonds
Bij een oncologische ziekte is een goede hospitalisatieverzekering met andere woorden nuttig, maar spijtig genoeg beschikt niet iedereen over deze verzekering. Het zijn vaak mensen die reeds financieel kwetsbaar zijn die deze belangrijke verzekering niet hebben. Het is dan goed om te weten dat het Geef om Haar Fonds mensen (mannen en vrouwen) met borstkanker die het financieel moeilijk hebben, steunt met een eenmalige tussenkomst voor een pruik. Hiervoor gelden inkomensgrenzen, waarbij rekening wordt gehouden met de gezinssamenstelling. Het Geef om Haar Fonds is een initiatief van Think Pink, de nationale borstkankerorganisatie in België.
– MPE