Business & Society

Tijd om je theoretisch examen op te frissen?

Tijd om je theoretisch examen op te frissen?

Tijd om je theoretisch examen op te frissen?
april 19
20:44 2022

Een maand geleden deed het vrt-programma Factcheckers een verrassende, en vooral schokkende vaststelling: maar 22 van 101 deelnemers slaagde voor zijn theoretisch rijbewijs. Wat loopt er toch mis, en hoe kunnen we de verkeersregels beter beheersen?

Welke zaken vinden we moeilijk?

De meeste fouten die mensen maken, zijn tegen voorrangsregels, de plaats op de weg, specifieke zones zoals een woonerf, ritsen en stilstaan en parkeren. Ook lichten zijn moeilijke vragen, zeker aangezien veel nieuwe auto’s dit automatisch doen, want wat is nu weer het verschil tussen mistlichten en gewone lampen?

Laten we even van die instinkers bekijken: hoe kruis je elkaar op een kruispunt? Waar rijd je op de autosnelweg? Hoe rits je bij vertraagd verkeer? Wanneer moet je een voetganger voorrang geven? Mag je op een busstrook stilstaan? Mag je in een bocht inhalen? Mag je nog wisselen van rijvak bij een voorrang strook? Twijfel je toch bij de meeste vragen, dan is het misschien tijd om je kennis op te frissen door een opfrissingscursus in je lokale rijcentrum of via enkele testen op het internet.

Maar ook door het praktische examen geraakt niet iedereen: hier is het vooral letten op snelheden, manoeuvres en gevaarlijke situaties. Als je al lang rijdt, loop je namelijk het gevaar dat je op ‘automatische piloot’ rijdt, en dan maak je inschattingsfouten.

En ken je de overtredingen?

Rijverbod is ook een moeilijk onderwerp. Veel mensen weten niet wanneer je een rijverbod kan krijgen, en er zijn ook nog verschillende types. De meest voorkomende vragen op het examen gaan over de gevolgen wanneer je te snel rijdt. In de bebouwde kom, krijg je een rijverbod wanneer je 30 km/u te snel rijdt, bij autowegen is dit dan weer 40 km/u. Ook bij een alcoholcontrole, kan je rijbewijs ingetrokken worden door de politie. Let er wel op dat een onmiddellijke intrekking van je rijbewijs andere gevolgen heeft dan een verval van het recht tot sturen.

© Pixabay.com

Ken je rechten

Is je kennis over het verkeer goed opgefrist, maar loop je toch eens tegen de lamp? Wees je dan erg bewust van je rechten, zoals recht op een advocaat bij een boete. Heb je geen tijd of middelen om een privé advocaat in te schakelen, gebruik dan een online boetecalculator. Zo kan je snel en gratis juridisch advies aanvragen en kan je gerust terug de weg op.