Business & Society

Tips en tricks van de redactie bij het kiezen van een vloerkleed

Tips en tricks van de redactie bij het kiezen van een vloerkleed

Tips en tricks van de redactie bij het kiezen van een vloerkleed
Mei 14
08:23 2022

Een tapijt ziet er leuk uit, voegt warmte toe aan je woning en het voelt zo gezellig aan je voeten. Het juiste vloerkleed kan de hele ruimte opfleuren en zo dé finishing touch vormen die de kamer helemaal afmaakt. Toch moet je met enkele zaken rekening houden, zoals afmetingen en materiaalkeuze. We vertellen je graag hoe je dat aanpakt.

Soorten tapijt

Een vloerkleed is gemaakt uit natuurlijk of synthetisch materiaal. Zo zijn er tapijten in wol, katoen, kokos en jute, maar ook kunststof of polyester. Ga je een vloerkleed, tapijt of karpet kopen, dan moet je rekening houden met de functie en de locatie van het tapijt.

Een tapijt in de woonkamer bestaat meestal uit wol of katoen. Wol is duurzaam en blijft lang mooi. Het is bovendien goed te onderhouden. Een katoenen tapijt is vaak goedkoper en is perfect voor een ruimte die intensief gebruikt wordt, zoals bijvoorbeeld een kinderkamer. Een jute tapijt geeft een leuke boho vibe en een kunststof tapijt is perfect te gebruiken als buitentapijt voor een gezellig terras.

Grootte bepalen

Er zijn geen regels wat betreft de grootte van een tapijt. Je kan je dus gewoon laten leiden door wat je mooi vindt. Er zijn wel richtlijnen die je kunnen helpen bij je keuze.

In de woonkamer bijvoorbeeld kan je samenhang creëren door te kiezen voor een groot tapijt waarop alle zetels kunnen staan. Zorg ervoor dat tussen het vloerkleed en de muur zo’n dertig centimeter vrije ruimte blijft, zodat de ruimte niet optisch verkleint.

Als je een tapijt onder de tafel in de eetkamer wil, moet het voldoende groot zijn om te voorkomen dat de stoelpoten kantelen op de rand wanneer je de stoel achteruitschuift.

Een groot tapijt in de slaapkamer kan veel sfeer toevoegen, maar vooral de materiaalkeuze is belangrijk. Omdat er minder over gelopen wordt, kan je kiezen voor een delicater, minder onderhoudsvriendelijk tapijt. Als je een stofallergie hebt, kan je kiezen voor een jute of kokos tapijt.

Als je moeite hebt met het inschatten van de afmetingen, kan je met krantenpapier of karton een ‘tapijt’ vormen. Zo krijg je een veel duidelijker beeld. Ook kan je met tape de afmetingen op de vloer aangeven.

Tapijt en vloerverwarming

Vloerverwarming is in steeds meer woningen terug te vinden, maar kan je dan nog een tapijt leggen? Dat kan, mits je rekening houdt met een aantal zaken:

  • Leg alleen een tapijt als er nog voldoende andere plekken zijn waar de warmte naar boven kan komen.
  • De vloer onder het tapijt blijft beschermd van voetverkeer en kan er na enkele jaren mogelijk anders uitzien dan de rest van je vloer.
  • Bepaalde materialen kunnen aangetast worden door de warmte. Zo zal een wollen tapijt sneller uitdrogen en meer pluizen. Dat kan je tegengaan door het af en toe te besprenkelen met water.

Waar je tapijt ook komt, het voegt sowieso warmte en uitstraling toe. Een makkelijke manier om elke kamer op te fleuren!

– MPI