Business & Society

Van plan om te bouwen? Zo pak je de financiering aan!

Van plan om te bouwen? Zo pak je de financiering aan!

Van plan om te bouwen? Zo pak je de financiering aan!
Juni 28
09:03 2019

De Vlaming is geboren met een baksteen in de maag, wordt er wel eens gezegd. En blijkbaar is het ook echt zo, want ondanks de aangekondigde bouwstop dromen heel veel mensen er nog steeds van om hun eigen woning te bouwen. Een eigen woning bouwen brengt, nog meer dan bij de aankoop van een bestaande woning, wel stress met zich mee. Denk maar aan de plannen die je eventueel samen met de architect moet tekenen, maar vooral ook de administratie en de financiële kant van het verhaal is voor veel mensen vaak een nachtmerrie waar ze jammer genoeg toch door moeten. Maar hoe pak je nu best de de financiering van een nieuwbouwwoning aan?

Beste optie is een lening

De reden waarom het bouwen van een nieuwbouwwoning tegenwoordig zo duur geworden is, heeft grotendeels te maken met de steeds strengere energienormen die door de overheid opgelegd worden. Denk maar aan het S-peil, dat in 2018 zijn intrede gedaan heeft of de hoge isolatienormen waar je rekening moet mee houden bij het bouwen van een nieuwbouwwoning. Door al deze regels zijn de prijzen voor nieuwbouwwoningen de voorbije jaren serieus de hoogte ingejaagd. Weinig mensen kunnen bijgevolg het volledig bedrag voor een nieuwbouwwoning niet zomaar betalen. De beste mogelijkheid die je dan kunt kiezen is een lening aangaan bij de bank.

Flexibeler dan bij bestaande woning

Een groot voordeel dat je hebt bij het bouwen van een nieuwbouwwoning is dat de financiering vaak een stuk soepeler of flexibeler is dan bij een bestaande woning. Heel veel kredietmaatschappijen vragen bijvoorbeeld geen maandelijkse som voor je nieuwe woning volledig klaar is en je zelf ook de sleutels in handen hebt. Een ander groot voordeel van een nieuwbouwwoning is dat je er ook voor kan kiezen om het geheel in verschillende fasen af te werken. Op die manier bepaal je zelf, aan de hand van de financiële mogelijkheden, welke ruimtes je eerst afwerkt en welke ruimtes er on hold gezet worden.

Verschillende mogelijke formules

Als je ervoor kiest om een deel van de kosten van jouw nieuwbouwwoning te financieren aan de hand van een krediet, dan zijn hiervoor verschillende formules mogelijk. Een nieuwbouw hypotheek of een hypothecair krediet is wellicht één van de meest voorkomende kredietformules op dit moment. In samenspraak met de bank wordt er een afbetalingsplan opgesteld om een deel van de totale afgesproken som op maandelijkse basis terug te betalen. Uiteraard moet je bovenop het maandelijks bedrag ook nog intresten betalen en moet je als “waarborg” voor de terugbetaling een hypotheek nemen op je woning.

Een tweede mogelijkheid is het zogenaamd consumentenkrediet. Dit is een goede optie als je van plan bent om slechts een klein bedrag te lenen bij de kredietmaatschappij of de bank. Dit kan bijvoorbeeld zijn om bijvoorbeeld een keuken of een badkamer te financieren. Het principe van een consumentenkrediet is hetzelfde als bij een hypothecair krediet. Je betaalt het bedrag op afgesproken tijdstippen terug, samen met de intresten.

Ten slotte is er ook nog het overbruggingskrediet. Dit is een lening die slechts voor een korte periode geldig is. Stel dat je van plan bent om een nieuwbouwwoning te bouwen, maar je moet eerst nog je huidige woning verkopen. Dan kan je kiezen voor een overbruggingskrediet om zo die periode tussen de verkoop en de start van de bouw te overbruggen, omdat je na de verkoop van jouw huidige woning toch een grote som geld zal ontvangen. Hierdoor hoef je dan geen hypothecair krediet af te sluiten met alle bijhorende administratie en uiteraard ook extra kosten.

– MPI