Business & Society

Waar heb je recht op als je gaat scheiden?

Waar heb je recht op als je gaat scheiden?

Waar heb je recht op als je gaat scheiden?
maart 21
10:37 2019

Als je beslist hebt om een punt achter je relatie te zetten en over te gaan tot een scheiding, dan komen er plots heel veel verschillende dingen tegelijk op je af. Zeker tijdens zo’n moeilijke periode is het moeilijk om door de bomen het bos te zien en dus helder te kunnen nadenken. Maar waar heb je nu eigenlijk recht op bij een scheiding? Alimentatie, verdeling van het huis, pensioen, … Het zijn allemaal zaken waar je rekening mee met houden.

Onderhoudsplicht voor elkaar en de kinderen

Als jullie gescheiden zijn, dan hebben jullie allebei nog enkele plichten. Een daarvan is de onderhoudsplicht voor elkaar en voor jullie kinderen die je eventueel samen hebt. Dit betekent dus dat er sprake is van partner- en kinderalimentatie. De regel is normaal gezien diegene met het hoogste inkomen alimentatie betaalt aan de ex-partner die een lager inkomen heeft. Het kan ook zijn dat, als jullie allebei werken, er na een scheiding geen sprake is van partneralimentatie. Alimentatie voor de kinderen wordt dan weer betaald door de niet-verzorgende ouder aan de verzorgende ouder.

Wat met de woning?

Als je getrouwd was, dan woonde je hoogstwaarschijnlijk in hetzelfde huis dat je jullie waarschijnlijk ook ooit samen gekocht hebben. Ook hier moeten zaken geregeld worden, zodat alles eerlijk verdeeld wordt. Bij een huwelijk in gemeenschap van goederen hebben jullie bijvoorbeeld allebei recht op de helft van het huis, waardoor de waarde eerlijk verdeeld moet worden of waarbij de de een de ander zal moeten uitkopen. Het kan natuurlijk ook zijn dat jullie er samen niet uit geraken, dan kan een rechter een beslissing nemen in jullie plaats.

Testament regelen

Stel dat je destijds je ex-partner opgenomen had in jouw testament, maar je wenst dit nu te veranderen, dan kun je na een scheiding naar de notaris gaan om te kijken of er bijvoorbeeld een ontsnappingsclausule opgenomen is in jouw testament.

Verdeling van het pensioen

Als je gescheiden bent, dan heb je recht op een deel van het opgebouwde nabestaandenpensioen dat tijdens het huwelijk opgebouwd werd. Daarnaast kun je ook nog zelf onderling afspraken maken of een regeling treffen betreffende het ouderdomspensioen. Maar algemeen gezien is de regel van kracht dat je als ex-partner recht hebt op 50% van het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk opgebouwd werd.