Business & Society

Zo investeer je in een verbeterde organisatie

Zo investeer je in een verbeterde organisatie

Zo investeer je in een verbeterde organisatie
Januari 05
09:07 2021

In verschillende situaties kan een verandering binnen je organisatie het overwegen waard zijn. Denk bijvoorbeeld aan gewijzigde financiële omstandigheden binnen je bedrijf, waardoor sommige medewerkers op een andere manier moeten worden ingezet. Het kan helpen de kosten van je bedrijf te drukken, waarmee ontslagen voorkomen worden. Een investering in een verbeterde organisatie kan ook interessant zijn om op termijn betere resultaten neer te zetten. Leid medewerkers bijvoorbeeld breder op, zodat een verandering van de markt makkelijker kan worden opgevangen binnen je organisatie. In dit artikel lees je er meer over. 

Schakel een HR-adviseur in voor advies

Een verandering van je organisatiestructuur is niet eenvoudig. Het gaat vaak gepaard met weerstand vanuit de organisatie en kan interne spanningen veroorzaken. Je verkleint de kans op een dergelijke situatie, door tijdig een HR-adviseur in de arm te nemen. Een alternatief is het laten volgen van een HR opleiding door een van je bestaande medewerkers. Tijdens een dergelijke opleiding wordt ingegaan op de factoren om rekening mee te houden bij een verandering van de organisatiestructuur. 

Mocht je niet kunnen wachten tot het moment dat een collega deze opleiding afrondt, dan kun je overwegen direct een HR-adviseur in te schakelen. Een HR-adviseur heeft vaak de kennis en ervaring om je te begeleiden bij het traject dat komt kijken bij een reorganisatie of een soortgelijke organisatieverandering.

Investeren in organisatiebrede opleidingen

Naast de mogelijkheid om individuele medewerkers een opleiding te laten volgen, kun je ook voor een organisatiebrede opleiding kiezen. Denk bijvoorbeeld aan een opleiding in de richting van de Omgevingswet. Zeker organisaties in het publieke domein hebben baat bij de kennis die tijdens zo’n opleiding gedeeld wordt. Door medewerkers binnen je organisatie van extra kennis te voorzien middels een opleiding, zijn deze straks breder inzetbaar. Een belangrijk voordeel, om snel in te kunnen spelen op veranderende omgevingsfactoren. Denk bijvoorbeeld aan een concurrent die plotseling wegvalt, of juist sterk aan marktaandeel wint. 

Andere vormen van investeren

Er zijn diverse andere vormen van investeren, waarmee jij de productiviteit van je organisatie verbetert. Denk bijvoorbeeld ook eens aan het implementeren van een intranet binnen de organisatie. Een intranet maakt het voor medewerkers makkelijker om onderling met elkaar te communiceren. Iets wat de productiviteit van medewerkers ten goede komt. Of wat te denken van werken in de cloud? Onder meer Sharepoint, onderdeel van het Office365-pakket biedt hier kansen toe. Niet alleen leidt het tot een verbeterde organisatie, ook kan het een besparing op de kosten opleveren.