Business & Society

Zoekmachine Optimalisatie: welk type links helpen de online zichtbaarheid te verhogen

Zoekmachine Optimalisatie: welk type links helpen de online zichtbaarheid te verhogen

Zoekmachine Optimalisatie: welk type links helpen de online zichtbaarheid te verhogen
Augustus 24
08:09 2022

Je website beter vindbaar maken in de zoekmachine is iets wat veel bedrijven bezighoudt. Hier zijn vele technieken voor, maar een van de meest bekende is waarschijnlijk wel linkbuilding. Bij linkbuilding denken veel mensen dat het gaat om zo veel mogelijk links naar je website krijgen, maar vergeten hierbij de kwaliteit. Eigenlijk staat kwaliteit boven kwantiteit in dit geval. In dit artikel vertellen we je welk type links je kan inzetten om je vindbaarheid in Google te vergroten.

Wat maakt een link sterk?

Een sterke backlink wordt bepaald door een aantal factoren: de autoriteit, de relevantie, de anchortekst en de plaatsing van de link. Je wil dus links van een website met een hoge autoriteit die relevant is aan je eigen bedrijf. En hierbij is het van belang dat de link een relevante anchortekst heeft, waarbij de tekst verwijst naar jouw webpagina. Zorg ervoor dat dit om een natuurlijke manier gebeurd, zodat het niet de spammy overkomt.

Nu je weet wat een sterke link is, kunnen we over op de type links hebben die je kan inzetten.

Startpagina’s

Startpagina’s zijn je wellicht wel bekend. Het zijn webpagina’s waar voornamelijk veel relevante links over een specifiek onderwerp op staan. Deze backlink krijg je vaak zonder dat je hier zelf voor hebt gevraagd, maar toch is deze link geen hele sterke link. Startpagina’s bevatten namelijk weinig content en staan vaak vol met links. Google zal een backlink vanuit een startpagina daarom minder beoordelen dan een link die in de content is verweven op een inhoudelijk website.

High quality links

Links die wél goed worden beoordeeld door Google, zijn high quality links. De naam zegt het eigenlijk al. High quality links voldoen aan de eisen die we eerder in dit artikel beschreven. Je hebt high quality links nodig om je positie in de zoekresultaten van de zoekmachine te verbeteren. Deze kunnen van externe websites komen, maar kunnen ook interne links op je eigen website zijn.

Linkpartners

Een derde manier om links te krijgen, is via linkpartners. Met deze partners ruil je links. Jij geeft hen een link op je website en andersom plaatsen ze ook een link voor jou. Dit werkt echter alleen als deze website ook echt relevant is voor jou. Ga dus vooral op zoek naar linkpartners in dezelfde branche als jijzelf, zodat de kwaliteit hoog blijft.

PBN’s (Private BlogNetwerken)

De laatste type links zijn PBN’s. PBN’s zijn een netwerk van websites (zoals blogs) die worden beheerd door één eigenaar. De websites zijn gevuld met content van niet al te hoge kwaliteit en trekken daardoor niet veel verkeer. Deze websites hebben vaak wel een linkwaarde en die wordt ingezet om backlinks door te geven middels blogs en artikelen. De content wordt dus eigenlijk puur geschreven om links door te geven en niet per se voor websitebezoekers.

Hopelijk kun jij met deze informatie aan de slag om je vindbaarheid te vergroten. En wil je liever op korte termijn vindbaar zijn? Dan kun je altijd nog aan de slag met advertenties. Denk hierbij aan Google ads of advertising via social media, zoals LinkedIn advertising.

– MPI