Business & Society

3 onmisbare magazijnwagens voor intern transport

3 onmisbare magazijnwagens voor intern transport

3 onmisbare magazijnwagens voor intern transport
Februari 23
21:10 2022

Snel, efficiënt, veilig en ergonomisch werken in je magazijn? Dat doe je met de juiste logistieke hulpmiddelen, zoals magazijnwagens. We lichten hieronder alle kenmerken, functionaliteiten en voordelen toe van de meest onmisbare magazijnwagens voor jouw distributieflow.

  1. Een pallet- of pompwagen

Een palletwagen, pompwagen, pallettruck of transpallet wordt gebruikt voor het vervoeren van (beladen) palletten. Het is een onmisbare magazijnwagen voor intern transport.

Een pompwagen is uitgerust met twee vorken om beladen palletten op te tillen en horizontaal te verplaatsen. Er zijn 2 type pompwagens: manuele en elektrische. Met een manuele handpompwagen kunnen palletten op de juiste plaats getild en verplaatst worden op een efficiënte en veilige manier. Pompwagens zijn heel stabiel doordat het gewicht van de beladen pallet dicht bij de grond wordt gehouden. De kans dat de pallet daardoor omvalt of kantelt wordt zo beperkt.

Handpompwagens hebben een gemiddeld laadvermogen van 2000 tot 3000 kg. Veder zijn ze uitgerust met twee tandemvorkwielen onder iedere lepel voor een optimale stabiliteit en draagvermogen. Daarnaast is er een hendel waarmee de lading opgepompt of naar beneden gehaald kan worden. De vork is verkrijgbaar in drie lengtes (kort, gemiddeld en lang, voor extra diepe ladingen).

  1. Een stapelaar

Een stapelaar of hydraulische hefwagen is een echte must-have in magazijnen voor intern transport. Hij wordt ingezet als handkracht ontoereikend is en de beschikbare vloeroppervlakte optimaal benut moet worden.

Hydraulische wagens zijn bedoeld om ladingen te heffen tot een bepaalde hoogte, zodat deze op stellingen geplaatst kunnen worden. Ze kunnen palletten ook verticaal verplaatsen, in tegenstelling tot pallettrucks. Omwille van hun stabiliteit, maken stapelaars het werken met zwaardere lasten veiliger.

Stapelaars beschikken doorgaans over tandemvorkwielen voor extra stabiliteit en een betere verdeling van de draaglast. Ze hebben een draagvermogen tot 1000 kg en zijn breed logistiek inzetbaar. Stapelaars zijn vaak ook uitgerust met een laadplatform. Dit biedt extra toepassingsmogelijkheden.

© Pixabay.com

  1. Een schaarheftafel/-wagen

Schaarheftafels zijn ideaal voor opslag en transport van ladingen. Ze kunnen ladingen naar een bepaalde hoogte transporteren, zowel verticaal als horizontaal. Wat is het verschil tussen een schaarheftafel en een schaarhefwagen? Een schaarheftafel is uitgerust met een tafel of plateau om ladingen te heffen tot werkhoogte. Een schaarhefwagen bestaat uit twee vorken, net zoals een pallettruck.

Deze logistieke hulpmiddelen beschikken over (enkele of dubbele) scharen waarmee ladingen tot op heuphoogte gebracht kunnen worden.

Op ergonomisch vlak, zijn schaarheftafels onmisbaar in de distributieketen. De gebruiker heeft de volledige controle over de hoogte van de lading. Hydraulische schaarheftafels kunnen ergonomisch bediend worden door middel van het voetpedaal dat de hoogte controleert. Het werkblad wordt naar de gewenste hoogte gebracht en beveiligd tegen overbelasting. Zo wordt de gebruiker en de pomp beschermd.

Het verschil met palletwagens is dat schaarhefwagens een beperktere hefcapaciteit hebben. Het draagvermogen ligt tussen de 150 en 1000 kg.