Business & Society

4 tips voor een duurzamer bedrijf

4 tips voor een duurzamer bedrijf

4 tips voor een duurzamer bedrijf
November 02
15:08 2021

Veel bedrijven maken de stap naar een duurzamere omgeving. Omdat de klimaatverandering steeds vaker het nieuws haalt, krijgen onderwerpen als verduurzaming meer aandacht. Volgens het overgrote deel van de wetenschappers wordt deze klimaatverandering vooral veroorzaakt door de mens. Door de verbranding van fossiele brandstoffen komt er veel CO2 in de lucht. Als bedrijf geef jij het goede voorbeeld en daarom geven we je in dit artikel 4 tips om je bedrijf duurzamer te maken.

1. Reduceer en/of scheid afval

Afval – en daarbij afvalverwerking – is een groot oorzaak van vervuiling. De beste en eerste tip die we je dan ook kunnen geven is het reduceren en scheiden van afval. En dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Zo kun je bijvoorbeeld afval reduceren op de werkvloer doen door te kiezen voor duurzame, herbruikbare producten.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan hervulbare waterflessen en drinkbekers, in plaats van plastic bekers. De aanschaf van een waterdispenser kan hierbij helpen. Deze reduceert het gebruik van plastic. Bij BRITA, producent van de waterdispenser, staat sustainability hoog op de agenda. Wanneer je hier een waterdispenser koopt, zet je een stap richting duurzaam ondernemen.

Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden om afval te reduceren. Denk bijvoorbeeld aan:

  • oplaadbare toestellen, in plaats van batterijen
  • reparatie, in plaats van vervanging

Toch is het bijna niet te doen om helemaal geen afval te hebben. Maar heb je na het reduceren toch afval? Scheid het dan! Er zijn veel moderne prullenbakken die het scheiden van afval heel makkelijk maken. Het scheiden van afval zorgt ervoor dat er meer gerecycled kan worden en er minder restafval wordt verbrand.

2. Ga voor groene verlichting

Groene verlichting, zoals LED-verlichting, is een belangrijke stap richting een duurzaam bedrijf. Dit is een verstandige keuze om veel energie te besparen, omdat dit soort verlichting minder stroom verbruikt. Maar naast het positieve effect op het milieu kan er met de overstap naar LED-verlichting ook veel geld worden bespaard. Dit omdat deze lampen erg lang meegaan.

3. Kies voor een groene stroombron

Ook het soort energie dat je gebruikt kan ervoor zorgen dat je jezelf een groener bedrijf mag noemen. Zo kun je je aansluiten bij een energiemaatschappij die alleen maar groene energie verkoopt. Deze bedrijven winnen hun energie uit windmolenparken op zee.

Je kunt ook de touwtjes in eigen handen nemen en kiezen voor zonnepanelen. Door gebruik te maken van zonnepanelen wek je zelf energie op voor je bedrijf. Daarnaast zijn kantoorpanden vaak groot met platte daken en kun je er veel zonnepanelen op kwijt. Hoe meer zonnepanelen, hoe meer stroom er opgewekt wordt. Binnen 2 tot 3 jaar heeft een paneel meer CO2-uitstoot bespaard dan dat het kostte om het paneel te maken.

4. Gebruik de cloud

Veel bedrijven delen hun informatie nog steed op papier. Bij grote bedrijven draait de printer nog overuren en wordt er dagelijks veel papier weggegooid. Zonde, want de technologie van tegenwoordig zorgt ervoor dat je documenten ook heel makkelijk online met elkaar kunt delen.

Stap hiervoor over naar online documenten en werk in een cloud. Dit voorkomt een grote hoeveelheid papier en maakt het werken ook nog eens een stuk makkelijker. Zo kun je overal bij je documenten en bestanden en kan je werken waar je wilt. Win-win situatie als je het ons vraagt.

– MPI