Business & Society

Ecologisch bouwen? Al eens aan een tiny house gedacht?

Ecologisch bouwen? Al eens aan een tiny house gedacht?

Ecologisch bouwen? Al eens aan een tiny house gedacht?
Februari 19
15:06 2022

Droom jij van een huisje helemaal naar jouw smaak, maar houden de torenhoge kosten en de milieu-impact van een nieuwbouw je tegen? Dan is een tiny house misschien wel spek voor jouw bek. In dit artikel bespreken we de voordelen van deze kleine huisjes en kom jij te weten of zo’n miniwoning ook iets voor jou is. 

Wat is een tiny house?

Voor zij die nog nooit van een tiny house hebben gehoord, leggen we graag even uit wat het precies is. Want het is natuurlijk niet zomaar een klein huisje. Waar liggen de verschillen? Een tiny house is een huisje met een visie. Het tijdperk van deze kleine woningen kondigt een nieuwe manier van wonen aan. Een tiny house staat voor back to basics. Een duurzame en bewustere manier van leven, waar de ecologische voetafdruk bij het bouwen sterk in acht wordt genomen. Een tiny house is een kleine, maar complete woning gebouwd op een beperkt oppervlak. Het typische beeld is een aantrekkelijk, gezellig houten huisje met houten ramen en deuren. Volgens de boekjes is een tiny house niet groter dan 50m²


Back to basics

Een gigantische auto, de nieuwste technologische snufjes en kasten vol kleding en andere materiële hebbedingen? Het past niet binnen de levensvorm die gepaard gaat met een tiny house. Het leuke aan deze manier van wonen is dat zo’n klein huisje vaak verplaatsbaar is. Je hele hebben en houwen gewoon meenemen naar de andere kant van de wereld? Het kan! Zij die kiezen voor een tiny house willen vaak dichter bij de natuur leven, onafhankelijk zijn en hechten veel waarde aan zelfredzaamheid. Een eenvoudiger leven en minder geleefd worden, zeg maar. 

© Pixabay.com

Ecologische voetafdruk

Duurzamer leven is een keuze die steeds meer gezinnen maken. We zien overduidelijk dat de manier waarop we onze planeet al en haar grondstoffen al die tijd uitputten niet langer door de beugel kan. De gevolgen zijn desastreus en onomkeerbaar. Hoog tijd dus om andere woonvormen een kans te geven. Het fijne aan het bouwen van een tiny house, is dat je – in tegenstelling tot bijvoorbeeld een caravan – veel keuze hebt als het aankomt op design en materialen. Je kiest dus zelf of je gaat voor pvc ramen en deuren of toch liever houten ramen wilt. Die afwegingen maak je zelf. Wie aan een tiny house denkt, denkt aan compact, autonoom en stijlvol leven, aan vrijheid en verbinding met de natuur. En zeg nu zelf, wie wil dat niet?