Business & Society

Hoeveel brengen zonnepanelen nu eigenlijk op?

Hoeveel brengen zonnepanelen nu eigenlijk op?

Hoeveel brengen zonnepanelen nu eigenlijk op?
Augustus 07
08:22 2017

U bent van plan om zonnepanelen aan te schaffen, of u bent benieuwd wat zonnepanelen opbrengen? Steeds meer mensen gaan overstag, maar hoe zorgt u er nu voor dat het rendement van zonnepanelen zo hoog mogelijk is? Om erachter te komen hoeveel zonnepanelen opbrengen is het belangrijk te weten hoe hoog het rendement van de zonnepanelen is. Hoe beter het rendement van de zonnepanelen, hoe sneller de investering in zonnepanelen terugverdiend is. Het rendement wordt door een aantal belangrijke factoren beïnvloed namelijk:

  • De richting van de zonnepanelen
  • Het type zonnepanelen
  • Zon of schaduw
  • De hellingsgraad van het dak

De richting van de zonnepanelen

Wenst u het maximale rendement ui tuw zonnepanelen te halen, is het verstandig zonnepanelen te installeren die zuidelijk georiënteerd zijn. Het zuiden vangt de meeste zonuren wat betekent dat de zonnepanelen een maximaal rendement kunnen halen. Is het niet mogelijk de zonnepanelen in zuidelijke richting te installeren, dan kan met opteren voor een oostelijke of westelijke richting. Het is ten zeerste af te raden om de zonnepanelen richting het noorden te richten. Noordelijk gerichte zonnepanelen hebben immers een heel groot rendementsverlies. Wenst men het maximale rendement te halen, dan kan men kiezen voor zonnepanelen die meedraaien met de zon. Minpunt is hier dat het installeren van deze zonnepanelen niet altijd mogelijk is. Vraag dit dus altijd na bij een expert.

Type zonnepanelen

Een andere belangrijke factor is het type zonnepaneel. Er zijn twee soorten zonnepanelen die veel gebruikt worden namelijk:

  • Monokristallijn
  • Polykristallijn

Zonnepanelen van monokristallijn hebben een beter rendement dan polykristallijne zonnepanelen. Monokristallijne zonnepanelen hebben namelijk een rendement van gemiddeld 18%. Polykristallijne zonnepanelen hebben een gemiddeld rendement van 15%. Echter werken polykristallijne zonnepanelen beter bij bewolking en lagere temperaturen. Omdat het klimaat in België nu eenmaal vaak bewolkt is kiezen de meeste mensen in België voor polykristallijne zonnepanelen.

Zon of schaduw

Een logische factor die het rendement bepaalt van zonnepanelen is hoeveel zonlicht op de panelen valt. Dat betekent dat als er zonlicht tegengehouden wordt door bomen of gebouwen de zonnepanelen rendement verliezen. Een zonnepaneel die in de schaduw geplaatst is brengt gemiddeld 20% minder op dan een zonnepaneel die geen hinder van schaduw ondervindt. Let op, ook vuil kan voor rendementsverlies zorgen. Aan te raden is om de zonnepanelen 2x per jaar schoon te (laten) maken.

Hellingsgraad van het dak

Het laatste belangrijke punt die het rendement van een zonnepaneel bepaalt is de hellingsgraad van het dak. De ideale hellingsgraad van een zonnepaneel is 35° tot 37°. Wijkt men hier meer dan 5° vanaf, dan loopt men al snel aan tegen een rendementsverlies van 5 tot 7%.

Opbrengsten zonnepanelen

De zonnepanelen prijs is de laatste jaren flink gedaald wat ervoor zorgt dat het steeds aantrekkelijk wordt zonnepanelen aan te schaffen. Zonnepanelen zorgen namelijk voor een flinke besparing op je energierekening. Er van uitgaande dat de stroomprijs € 0,25 per kWh is en een gemiddeld gezin zo’n 3.500 kWh energie per jaar verbruikt is de gemiddelde jaarlijkse besparing 3.500 x 0.25 = € 875. Voor het installeren van deze installatie ligt in 2017 de prijs rond de € 8.500. Dit betekent dat binnen 10 jaar de investering in zonnepanelen terugverdiend is. Zonnepanelen gaan zeker 25 jaar mee, investeren in zonnepanelen kan dus flink wat energiekosten besparen.