Business & Society

Investeren in zonnepanelen nog steeds rendabel in België

Investeren in zonnepanelen nog steeds rendabel in België

Investeren in zonnepanelen nog steeds rendabel in België
Juli 27
20:05 2018

Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren enorm in populariteit toegenomen. Met een visie op een duurzame toekomst is investeren in zonnepanelen tot op de dag van vandaag nog een wijs besluit. Voorheen konden de kosten voor de installatie van zonnepanelen oplopen tot wel €20.000, maar dat is nu verleden tijd.

Afschaffing premie geen invloed op rendabiliteit

Het Waals Gewest heeft het besluit genomen vanaf 1 juli 2018 geen premies meer uit te keren voor de installatie van zonnepanelen, zoals dit ook in Vlaanderen het geval is. De reden voor deze beslissing is dat de prijzen voor zonnepanelen genoeg zijn gezakt om zonder premie te kunnen worden aangeschaft. Het blijkt echter dat deze beslissing geen invloed heeft op de rendabiliteit van je investering. Zelfs zonder premies is het financieel gezien een goede investering.

Test Aankoop maakte een berekening om aan te tonen of het gebruik van zonnepanelen betaalbaar genoeg is om een gemiddeld gezin jaarlijks te kunnen voorzien van duurzame energie. Het gemiddelde stroomverbruik van een gemiddeld gezin ligt op ongeveer 3.500 kWh per jaar, wat voorheen zo’n €10.000 zou kosten. Tegenwoordig is het mogelijk te profiteren van €1.100 tot €1.500 per kilowattpiek. Met een installatie van slechts 4 kWp zit je op ongeveer €5.500.

Duurzaam en milieuvriendelijk

Het gebruik van zonnepanelen heeft nog meer voordelen. Naast het financiële aspect draagt de installatie van zonnepanelen bij aan een milieuvriendelijke omgeving. Je helpt het klimaat en bent zelf in controle over het opwekken van duurzame energie. Dit maakt je bewust van je verbruik en helpt je besparen op de lange termijn.

Rendement in België vergelijken

Het financieel rendement zal per locatie in België verschillen. In Vlaanderen levert het gebruik van zonnepanelen een rendement op van 2,5 tot meer dan 4%. Hiermee is een terugverdientijd van 6 tot 14 jaar realiseerbaar. In Wallonië spreken we van een rendement tussen 2 en 4% en een terugverdientijd van ongeveer 7 tot 15 jaar. In Brussels Gewest is de terugverdientijd het laagst: dankzij de groenestroomcertificaten bedraagt de terugverdientijd slechts 5 tot 7 jaar met een rendement van 3 tot 5%. Deze berekeningen zijn een schatting van Test Aankoop. Het werkelijke rendement is afhankelijk van de ligging van je dak, het aantal zonnepanelen en het vermogen.

Hoeveelheid zonnepanelen bepalen

Het kiezen voor zonnepanelen is een goed idee, maar zonder een helder plan blijft het alsnog een flinke onderneming. Door goed onderzoek te doen naar het juiste aantal zonnepanelen, weet je zeker dat je voldoende energie opwekt om je gezin van duurzame stroom te voorzien, zonder jezelf hiermee alsnog in de kosten te jagen. Het begint met het bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor de juiste hoeveelheid energie. Door dit te berekenen kun je beter inschatten welke zonnepanelen je nodig hebt en of je wellicht voor zonnepanelen met een hoger vermogen moet kiezen. Uiteraard kun je ook overwegen om gebruik te maken van een groepsaankoop van zonnepanelen van Test Aankoop. Dit kan veel schelen als het aankomt op het totaalbedrag voor de zonnepanelen van jouw woning.