Business & Society

Raamdecoratie onderhouden doe je zo

Raamdecoratie onderhouden doe je zo

Raamdecoratie onderhouden doe je zo
Januari 18
19:52 2023

Wanneer je raamdecoratie kiest houd je rekening met drie zaken. Ten eerste de stijl, zodat je keuze mooi binnen je interieur past. Ten tweede houd je rekening met hoe praktisch het materiaal is. Zo moet het passen in je raam, moet het eventueel licht en warmte besturen, enzovoort. Als laatste houd je rekening met duurzaamheid. Je wilt niet om de paar maanden opnieuw raamdecoratie kopen omdat het verslijt of omdat het mechanisme niet meer vlot functioneert. Wanneer je investeert in kwaliteitsvol materiaal wil je dat het zo lang mogelijk op zijn best blijft. Dat is de reden dat je het onderhoudt.

Stoffen materialen

Als je regelmatig je materiaal juist reinigt kan je langer genieten van de levensduur.

Stoffen en specifieke materialen zoals gordijnen op maat kan je eventueel om de zoveel tijd wassen. Dat hangt af van het type gordijn en stof, dus dubbelcheck zeker de wasvoorschriften. Als je ze in het wasmachine kan steken, zorg dan voor de zekerheid dat je de instructies op het waslabel volgt en ze op een lage temperatuur met een mild wasmiddel wast. Doe ze niet in de droogkast, maar hang ze ergens op. Rolgordijnen, paneelgordijnen en duogordijnen doe je best helemaal niet in de wasmachine en kuis je met de hand.

Vlekken en geuren

Wanneer je geconfronteerd wordt met vlekken telt de eeuwenoude regel: handel snel. Hoe sneller je handelt, hoe kleiner de kans dat ze opgedroogd raken. Kies een vlekkenverwijderaar die geschikt is voor de stof die je behandelt en die bij voorkeur niet agressief is. Als je te maken hebt met hardnekkige vlekken kan je altijd een deskundige laten komen. Zo ben je zeker dat je de klus geklaard krijgt.

Als je last hebt van vervelende geurtjes kan je de stoomtechniek gebruiken. Daarvoor heb je wel een handstoomreiniger nodig. Deze techniek werkt het beste op natuurlijke en dikke stoffen.

© Pexels.com

Hardere materialen

Hardere raamdecoratie zoals jaloezieën en verticale lamellen maak je best regelmatig schoon door stof te verwijderen met een stofzuiger of plumeau. Tip: de zachte borstel opzetstukken van je stofzuiger zijn hier ideaal voor. Moest er toch hardnekkig vuil op je materiaal zijn, maak het dan proper met een vochtig doekje of een milde reinigingsoplossing. Let er wel op dat je geen vocht laat druppelen op het mechanisme. Om dit zo goed mogelijk te onderhouden kan je best de instructies van de fabrikant volgen. Denk bijvoorbeeld aan het smeren van de rail.