Business & Society

Safety first: 5 basics voor elke doe-het-zelver

Safety first: 5 basics voor elke doe-het-zelver

Safety first: 5 basics voor elke doe-het-zelver
september 18
08:40 2022

Metselen, afbreken, lassen of timmeren: goed beschermd en comfortabel werken zijn een must bij elke klus. Toch houden veel klussers nog te weinig rekening met zichzelf als ze aan de slag zijn. Deze veiligheidskledij helpt je om de meeste klussen veilig te klaren. 

Oren: geen overdaad aan lawaai

Hoe lawaaierig het er soms aan toe gaat bij werkzaamheden, weten we allemaal. Vaak klinkt het boren zo luid, dat de omwonenden elkaar nog nauwelijks horen. Het is dan ook niet meer dan logisch dat jij je oren moet beschermen aan de bron van al dat lawaai. Wettelijk is bescherming voor werknemers zelfs verplicht vanaf 85 dB.

Dat los je op met speciale oordopjes of een koptelefoon. Die eerste dempen gedurig en brengen veel draagcomfort als je voortdurend wordt blootgesteld aan lawaai. Een koptelefoon zet je makkelijk op en af en is daardoor meer geschikt voor een afwisseling van lawaai en stille periodes. 

Gezicht en luchtwegen beschermen

Stukjes materiaal die losschieten, stof, schadelijke dampen … je ogen worden aan heel wat blootgesteld bij bouwen en renoveren. Daarom is een veiligheidsbril onontbeerlijk. Afhankelijk van de klus die voor je ligt, kan je kiezen voor een bril of voor gelaatsbescherming die je hele gezicht beschermt. Ook beschermingszonnebrillen zijn een optie, voor wie in de felle zon aan de slag is.

Daarnaast is het belangrijk om ook je luchtwegen te behoeden voor stof en schadelijke dampen. Dat doe je met een fijnstofmasker.

Veilige handen

Vrieskou, splinters, scherpe voorwerpen … Ook je handen krijgen veel te verduren. Gebruik daarom altijd aangepaste werkhandschoenen. Daarin bestaan heel wat opties: koudebestendige werkhandschoenen voor winterwerk, snijbestendige exemplaren voor werken met metaal en machines, chemisch bestendige handschoenen of lashandschoenen. Geef extra aandacht aan het kiezen van de juiste maat, zodat ze goed aansluiten.

Multifunctionele broek

Tegenwoordig vinden zowel vrouwen als mannen snel een handige en zelfs stijlvolle werkbroek. Hier is de keuze echt heel breed, veel hangt dus af van je persoonlijke voorkeur en lichaamsbouw. Populaire merken zijn Snickers en Helly Hansen, maar de stijl is natuurlijk niet het belangrijkste aandachtspunt

De keuze voor lang, kort of driekwart hangt af van het soort werk, maar ook van het seizoen. Meestal heb je de combinatie nodig om het jaar door te kunnen klussen. Een lange werkbroek biedt wel de meeste bescherming, en bevat meestal ook de meeste opbergruimte en soms ook kniebeschermers.

Functionaliteit staat voorop: je wil vooral je materiaal netjes kunnen opbergen, zo heb je het steeds bij de hand. Bekijk dus zeker op voorhand hoeveel materiaal je meestal op zak hebt. 

© Pixabay.com

Stevig in de schoenen

Last but not least heb je bij zo goed als elke klus baat bij veiligheidsschoenen. Alles hangt daarbij af van het soort werk dat je aanpakt, al speelt budget ook wel een rol. Een degelijke veiligheidsschoen heeft in elk geval een gesloten hiel, sterke (stalen) veiligheidsneus en energie-absorberende hak, is waterresistent en de zolen zijn antislip en onpenetreerbaar. Speel je graag op zeker? Kies dan S3-veiligheidsschoenen. Deze gelden als allround exemplaren, klaar om je voeten te beschermen in diverse situaties.