Business & Society

Tips voor het besparen van energie op kantoor

Tips voor het besparen van energie op kantoor

april 19
12:17 2019

De meeste ondernemers kiezen ervoor om een zakelijk contract voor energie af te sluiten. Wanneer je je bedrijf aan huis hebt, bestaat er ook de mogelijkheid om een contract voor consumenten af te sluiten. Over het algemeen heb je hier de vrije keuze in. Ben je ondernemer en werk je vanuit een groot kantoor, dan kan het verbruik flink oplopen. Denk maar eens aan al die computers die minstens 8 uren per dag aan staan en alle lichten die de hele dag branden. De energiekosten zijn een groot onderdeel van de vaste lasten van een bedrijf. In sommige sectoren stelt de overheid het ondernemers zelfs verplicht om energie te besparen. Wij helpen je graag met enkele tips voor het besparen van energie op kantoor.

Kijk kritisch naar de verlichting

Gloeilampen mogen al een tijd niet meer gemaakt worden, voornamelijk omdat ze niet energiezuinig zijn en niet milieuvriendelijk zijn. Veel kantoorpanden maken echter geen gebruik van reguliere lampen, maar meer van tl-verlichting. Tl-buizen gaan behoorlijk lang mee en de kans is groot dat je nog gebruik maakt van enkele oude modellen. Het energieverbruik is hierbij erg hoog. Kijk dan ook of je de huidige buizen kan vervangen door energiezuinige modellen, bijvoorbeeld led-verlichting. Het geld wat je voor de aanschaf hierin investeert, verdient zich heel snel terug.

Gloeilampen zijn verleden tijd –  © PixaBay

Energieleverancier

Naast energiebesparende maatregelen, is het ook verstandig om regelmatig het lopende energiecontract kritisch te bekijken. Het gebruiken van een energievergelijker kan jaarlijks een flinke besparing opleveren. Pak dan ook ieder jaar een moment voor energie vergelijken en kijk of overstappen energie geld kan opleveren. Bekijk ook goed de voorwaarden als energieleveranciers je een actietarief aanbieden.

Het goed bekijken en vergelijken van energieleverancier kan jaarlijks tot wel 341 EUR voordeel opleveren!

Gunstig werkklimaat

Je kan zelf genoeg doen om een gunstig werkklimaat te creëren en daarmee direct energie te besparen. Begin bijvoorbeeld met het aanbrengen van radiatorfolie achter de radiatoren. Hiermee voorkom je dat warmte van de radiator verloren gaat via de buitenmuur. Daarnaast is ventilatie erg belangrijk voor een gezonde lucht voor jou en de collega’s op kantoor. Als bijkomend voordeel krijg je schone lucht binnen die makkelijker warm wordt dan oude lucht. Een raam open zetten kan voldoende werken, maar een luchtverversingssysteem biedt nog meer mogelijkheden. Beschikt het kantoor over een airco, dan is het belangrijk dat deze regelmatig onderhouden wordt en goed is ingesteld op het verwarmingssysteem. Is de airco niet goed ingesteld, dan kan dit de verwarming van het kantoor tegenwerking, waardoor zowel radiatoren als de airco extra hard moeten werken en dus meer energie gaan verbruiken.

Apparatuur

Is het tijd om nieuwe computers en/of printers te kopen, let dan goed op het energielabel. Hiermee kan je al veel energie besparen. Schakel na een werkdag zoveel mogelijk apparatuur uit. Computerservers worden erg warm en hebben veel koeling nodig. Het systeem koelt zichzelf, maar ook dat kost veel energie. Beschik je over een raam in de serverruimte, zet deze dan open. Hiermee help je om het koelsysteem minder hard te laten werken wat weer een gunstig effect heeft op het energieverbruik.

– M. Picavet