Business & Society

Trend in opkomst: het aansluiten van het alarmsysteem op domotica

Trend in opkomst: het aansluiten van het alarmsysteem op domotica

Trend in opkomst: het aansluiten van het alarmsysteem op domotica
Juni 13
07:55 2017

Steeds vaker wordt het gebruikt in woningen: domotica. Domotica automatiseert de processen van elektronica in een woning en realiseert zo een ‘smart-home’. Sinds enkele jaren is het mogelijk alarmsystemen aan te sluiten op domotica. Op deze manier word nog meer elektronica verder gecentraliseerd, met alle voordelen van dien.

De voordelen van een alarm op domotica

Sinds er een interface koppeling uitgebracht is dat ook een alarm koppelt aan domotica, gebruiken steeds meer mensen deze automatisering van veiligheid. De interface maakt het mogelijk het domotica-centrum bewust te laten worden van ongewenste bezoekers of brand in en rondom het huis. Het systeem biedt keuze uit een aantal instellingen. Zo kan de huiseigenaar bij het krijgen van een alarmmelding de domotica automatisch de verlichting, rolluiken, sloten of alarmgeluiden laten inschakelen of kan de ontvanger van het signaal zelf beslissen wat er gebeurt op dat moment. Dan krijgt de ontvanger de mogelijkheid op afstand de camerabewaking in te zetten om eventueel loos alarm te voorkomen.

Wat kost deze interface?

Een ander voordeel van dit handige interface is de prijs. De kosten zijn rond de €50 euro exclusief montage. Daarnaast kan je het systeem inschakelen op bijna ieder alarm en type domotica. Een nadeel is echter dat er al domotica in het huis aanwezig moet zijn om het interface te bevestigen.

Taking domotica to the next level

Het idee zwerft al rond sinds 1983 en gaat een stapje verder dan domotica: een volledig smarthome. Een smarthome is een woning dat volledig rekening houdt met het programma en de wensen van de huiseigenaar. Van het opwarmen van de vloerverwarming bij het afgaan van de wekker tot het sluiten van de gordijnen na het zetten van de wekker. Een smarthome weet precies wat hij wanneer moet doen. En anno 2017 zijn er concrete stappen gezet richting het bewerkstelligen van de smarthome. De kosten van de toevoegingen die nodig zijn voor het creëren van een smarthome van dit moment? Rond de €7000.

– JPK