Business & Society

Uitgelegd: bellen via het internet

Uitgelegd: bellen via het internet

Uitgelegd: bellen via het internet
Juni 24
13:28 2022

Het internet, het is iets wat we vandaag absoluut niet meer kunnen missen. We gebruiken het om informatie op te zoeken, social media te checken en noem maar op. Maar het internet kunnen we ook voor andere dingen gebruiken, bijvoorbeeld om te bellen. Meer uitleg hierover vind je in dit artikel.

VOIP

Bellen via het internet doe je via VOIP. VOIP staat voor Voice over Internet Protocol of Voice over IP. Je belt dus draadloos en via het internet, wat in de meeste gevallen via wifi zal zijn. Deze manier van telefoneren is vooral voor ondernemingen interessant. Niet alleen multinationals kunnen gebruiken maken van VOIP, ook voor start-ups of kmo’s is dit een interessante manier van communiceren.

Werking

Hoe werkt VOIP telefonie nu precies? In een bedrijf moet meestal veel gebeld worden. Je kan daarvoor gebruik maken van een provider, zoals Proximus of Telenet, maar dan ben je steeds afhankelijk van die providers. Het is dus interessanter om met een intern systeem te werken en gebruik te maken van een algemene centrale die geen connectie heeft met het netwerk van een provider. Bij storingen of dergelijke zal jouw bedrijf daar dus geen last van hebben. Door te bellen via een algemene centrale binnen het bedrijf zal de communicatie onderling vlotter verlopen, aangezien er ook niemand anders is die dat netwerk belast. Bovendien is VOIP wereldwijd geïntegreerd wat het makkelijk – en goedkoper – maakt om naar bijvoorbeeld China of Brazilië te bellen.

Benodigdheden

Wat heb je nodig voor VOIP telefonie? In de eerste plaats een goede en stabiele internetverbinding. Het is een goed idee om een deel van het internet enkel voor VOIP te voorzien, zodat je zeker bent van een zeer kwalitatieve verbinding. Daarnaast heb je een IP-adres nodig want dat wordt gebruikt als je belt via VOIP. Dit IP-adres is ook gekoppeld aan je vast telefoonnummer zodat je ook via die weg bereikbaar blijft. Is het bedrijf waar je werkt recent overgeschakeld naar VOIP en ben je bang dat je al je contacten kwijt bent? Geen nood, bij de overstap naar VOIP telefonie kan je gewoon je telefoonnummers behouden.

© Pixabay.com

Nut

Nog niet helemaal overtuigd waarom VOIP interessant is voor jouw bedrijf? Je hebt het al gemerkt aan de samenleving: thuiswerken is helemaal ingeburgerd. Heel wat werknemers werken gemiddeld nog twee dagen per week thuis en dan is bellen via het internet een zegen. Er komt op kantoor een oproep binnen en via VOIP wordt deze probleemloos doorgeschakeld naar je gsm. Vlotte communicatie gegarandeerd!