Business & Society

Waar moet je aan denken bij het kiezen van de juiste kantoorverlichting?

Waar moet je aan denken bij het kiezen van de juiste kantoorverlichting?

Waar moet je aan denken bij het kiezen van de juiste kantoorverlichting?
december 23
21:20 2022

Verlichting is in iedere kantoorruimte van essentieel belang. Zeker gedurende de wintermaanden. Het maakt hierbij niet uit of het om een groot bedrijfspand of slechts een klein thuiskantoor gaat. De juiste verlichting is onmisbaar om effectief te kunnen werken en tegelijkertijd ook nog de sfeer te verbeteren. Verlichting speelt een grotere rol dan we vaak denken. Zeker tijdens het werk. Maar waar moet je eigenlijk aan denken voordat je de juiste kantoorverlichting kunt kiezen? In dit artikel zetten we een aantal handige tips op een rijtje.

Maak gebruik van LED verlichting

Duurzaamheid is steeds belangrijker geworden. Niet alleen voor de consument, maar ook in het bedrijfsleven. Het kabinet doet er zelfs alles aan om bedrijven te laten verduurzamen. Bovendien is dat inmiddels ook wel noodzaak om de stijgende energieprijzen de baas te blijven. Door te kiezen voor LED verlichting bespaar je eenvoudig veel geld en draag je ook nog eens je steentje bij aan het milieu.

Een goede manier om meer sfeer én licht in de ruimte te brengen is door van een led strip gebruik te maken. Deze kun je bijvoorbeeld onder of boven het bureau laten doorlopen. Dat geeft een sfeervolle en zachte uitstraling en biedt tegelijkertijd extra verlichting tijdens het werken. De zachtheid van het licht maakt tevens dat de ogen minder snel moe worden.

Kies de juiste lichtsterkte

Bij het kiezen van de juiste kantoorverlichting is het tevens heel belangrijk om op de lichtsterkte te letten. Welke lichtsterkte past bij de werkzaamheden die je verricht? Over het algemeen wordt er op kantoor voor een lichte tot neutrale kleur gekozen. Hier behaal je de meeste productiviteit mee. Helder licht geeft je een wakker gevoel, verbetert het zicht en heeft een bewezen positief effect op het concentratievermogen.

Houd wel rekening met de verschillende ruimtes op kantoor. Zo zal een vergaderruimte of kantine waarschijnlijk geheel ander licht nodig hebben. Bedenk ook bij welk licht je klanten zou willen ontvangen. Licht met een warme kleur is daar vaak beter op zijn plek. Dit geeft een wat meer huiselijke sfeer, werkt ontspannen en maakt dat mensen zich prettiger voelen.

© Pexels.com

Schakel een deskundige in

Een lichtplan opstellen voor kantoor kan best lastig zijn. Je moet met heel veel verschillende facetten rekening houden. Daarom is het verstandig om voor een deskundige te kiezen. Iemand die precies weet waar een effectief kantoor aan moet voldoen.

Wil je toch zelf aan de slag? Neem hier dan echt de tijd voor. Gebruik een (digitale) plattegrond en teken de verschillende lichtpunten in. Bedenk vervolgens welk doel deze ruimte heeft en welke lichtsoort hier het best bij zal passen. Ook is het goed om naast de basisverlichting nog andere lichtsoorten toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan een wandlamp of een vloerlamp. Al deze lichtbronnen vormen samen één mooi geheel.