Business & Society

Waarom DC/DC converters de toekomst van onze spoorwegen garanderen

Waarom DC/DC converters de toekomst van onze spoorwegen garanderen

Waarom DC/DC converters de toekomst van onze spoorwegen garanderen
april 19
20:45 2022

De dienstverlening van onze spoorwegen staat of valt met stiptheid en veiligheid. Als een van deze twee factoren niet gegarandeerd kunnen worden, ontstaan er problemen en ontevredenheid. Daarom is het belangrijk dat spoorwegapplicaties uiterst betrouwbaar zijn. De DIN-railway reeks belooft aan alle gevraagde eisen te voldoen.

Voordelen van DC/DC converters

Een dc dc converter vind je in zowat elke industriële sector, maar de railway DC/DC converter is wellicht het bekendste voorbeeld. Deze converter is ontworpen voor een DIN-rail installatie en kan een vermogen hebben van 100W, 200W of 400W. Deze toestellen zijn gecreëerd met de nieuwste hoogtechnologische ontwikkelingen, waardoor ze enorm efficiënt zijn en een lange levensduur hebben. Uiteraard voldoen ze ook aan alle EN 50155 eisen wat betreft EMC, vibratie, schok en brandbescherming. Omdat de railway DC/DC converter op grote schaal geproduceerd wordt, moet hij aan hoge kwaliteitsnormen voldoen. Voor kleinere en gemiddelde vermogens is een ac dc power supply dan weer geschikter.

Oerdegelijke converters

De nieuwste generatie DC/DC converters zijn oerdegelijk omdat ze elk probleem kunnen counteren.  Door hun coating zijn ze volledig weerbestendig, en de voeding is aangepast aan de ingangsspanning die eigen is aan spoorwegapplicaties. Ze kunnen bij volledige belasting worden gebruikt en blijven functioneren bij extreem hoge of lage temperaturen. De robuuste veerklemmen verhogen de betrouwbaarheid in het geval van trillingen, waardoor de converters bestand zijn tegen schokken en vibraties. Ze beschikken over actieve inschakelstroombegrenzers en geïntegreerde omgekeerde polariteitsbescherming voor gelijkspanning op de ingang.

© Pixabay.com

MOSFET voor efficiënte redundantie

Net zoals elk industrieel systeem is het ook voor onze spoorwegen belangrijk dat alles blijft werken wanneer er een elektronische voeding uitvalt. Om dit te kunnen garanderen heb je redundantiemodules nodig. Door diodes te vervangen door MOSFETs, vermijd je hoge vermogensverliezen in de vorm van warmte. Hierdoor blijft je systeem betrouwbaar, ook wanneer er kortsluiting zou zijn.

Voordelen van MOSFETs

Door MOSFETs als ontkoppelelement te gebruiken, kan je een spanningsval bij een kortsluiting tot een minimum beperken. Ook de thermische balans wordt verbeterd wanneer je gebruik maakt van MOSFETs. Hierdoor hebben je apparaten een verlengde levensduur. Het grootste voordeel van MOSFETs is echter dat ze ‘hot swapping’ mogelijk maken. Dit wil zeggen dat je een voeding of redundantiemodule kan vervangen terwijl het systeem nog loopt. Hierdoor vermijd je een spanningsonderbreking wanneer je een defect apparaat wil herstellen. Hot swapping zorgt dus voor een verhoogde veiligheid en garandeert dat economische verliezen tot een minimum beperkt worden. Om MOSFETs in te kunnen zetten is het noodzakelijk dat er continu bruikbare spanning aan de ingang van de redundantiemodule aanwezig is. Dit zou een zwak punt voor het gebruik van MOSFETs kunnen zijn. Om dit te vermijden is er een nieuwe printplaat ontworpen die zelfs bij kortsluiting gebruik kan maken van een minimum restspanning om de MOSFETs te activeren. Dit garandeert een feilloos systeem.