Business & Society

Wat zijn de voor- en nadelen van VoIP telefonie?

Wat zijn de voor- en nadelen van VoIP telefonie?

Wat zijn de voor- en nadelen van VoIP telefonie?
Januari 22
15:56 2021

Een VoIP telefoon is nog niet echt bekend in het dagelijkse leven. Dat komt omdat het voornamelijk wordt gebruikt in de zakelijke wereld. Voor een particuliere gebruiker is dit minder interessant dan voor bedrijven.

Wat is VoIP telefonie?

Een VoIP telefoon, voluit Voice over Internet Protocol, is een telefoon die je eigenlijk rechtstreeks aansluit op het internet. In tegenstelling tot de gewone huistelefoon, bel je niet via een telefooncentrale, maar kan je bellen via internet. Je hoeft de telefoon enkel aan te sluiten op je internetverbinding en zo kan je zonder problemen bellen.

Wat zijn de voordelen van VoIP telefonie?

Zoals hierboven al werd vermeld, is een VoIP telefoon voornamelijk interessant voor de bedrijfswereld. Een van de voordelen van dit soort telefonie is dat je je intern telefoonnummer op kantoor aan een IP-adres kan koppelen, waardoor je ook perfect bereikbaar blijft wanneer je een dagje thuis wil werken. Zonder hiervoor je je privénummer te moeten doorgeven aan klanten.

De kans bestaat dat je tijdens je werk ook moet bellen naar klanten of collega’s die zich in andere landen bevinden. Ook hier ondervind je geen problemen met de VoIP telefonie. Door het bellen via internet gaat de kwaliteit van het gesprek er zelfs op vooruit. Er is minder geruis en je hoort de persoon aan de andere kant beter.

Ook op praktisch gebied zijn er voordelen. Zo heb je met een VoIP telefoon veel minder bekabeling nodig op je kantoor. Ook dat draagt bij tot een betere manier van werken.

© Pixabay.com

Wat zijn de nadelen?

Natuurlijk zijn er ook enkele nadelen. Een van de belangrijkste is dat je niet kan bellen als je geen internetverbinding hebt. Is er een stroompanne in je bedrijf? Dan kan je bijvoorbeeld niet bellen. Dat probleem heb je niet wanneer je gewoon via een mobiele telefoon belt.

Het voordeel dat hierboven werd vernoemd over de kwaliteit van de gesprekken, kan ook een nadeel worden als veel personen op hetzelfde moment aan het bellen zijn. Dat wordt de kwaliteit juist iets minder. Ook oudere netwerken kunnen ervoor zorgen dat de kwaliteit van de gesprekken slechter worden. Wil je dus bellen via het internet, dan moet je ervoor zorgen dat alle netwerken opgewaardeerd worden zodat ze deze technologie aankunnen.

Een laatste nadeel is dat VoIP telefonie lastig te installeren is. Indien je er zelf niet veel ervaring mee hebt, kan je dit best door iemand professioneel doen om fouten te vermijden.