Business & Society

Zo bespaar je meteen op je duurder wordende energierekening

Zo bespaar je meteen op je duurder wordende energierekening

Zo bespaar je meteen op je duurder wordende energierekening
december 03
14:06 2018

Veel huishoudens kampen met hoge energierekeningen. Het probleem zit vaak in het feit dat men meer energie verbruikt dan gedacht wordt.  Er zijn veel manieren waarmee er bespaard kan worden op de maandelijkse energierekening. Dit vraagt soms om een investering, maar deze verdien je doorgaans al gauw terug.

1) Wek zelf energie op

Door zelf energie op te wekken bespaar je flink op je energierekening, deze investeringen verdien je dus terug. Hoelang dat duurt is afhankelijk van de installatiekosten en de hoeveelheid energie dat je opwekt. Zonnepanelen zijn bijvoorbeeld een populaire manier om zelf energie op te wekken en dus te besparen op de energierekening. Voor meer informatie leest u dit artikel over hoeveel zonnepanelen werkelijk opbrengen.

2) Verwarm op een energiezuinige manier

Vooral nu de winter om de hoek komt kijken zijn veel mensen geneigd om de centrale verwarming een flink aantal graden omhoog te draaien. De maandelijkse kosten lopen daardoor erg op. Om toch in een warm huis te zitten, zonder al te veel zorgen over de rekening aan het einde van de maand, is het aan te raden om over te stappen op duurzaam en zuinig verwarmer. Denk bijvoorbeeld aan een condensatieketel, die staat bekend om zijn hoge rendement. Afhankelijk van de gasketel prijs en de montagekosten die per situatie verschillen, verdient deze investering zich terug na enkele jaren.

3) Zorg voor goede isolatie

Goede isolatie zorgt ervoor dat warmte langer binnen blijft en het zorgt ervoor dat er minder kou binnenkomt. Door goede isolatie bespaar je veel geld op de energierekening. Zo hoeft de verwarming bijvoorbeeld minder hard te werken voor een fijne temperatuur in huis. Goede isolatie is grootschalig aan te pakken, maar het kan ook toegepast worden op kleine schaal. Je dak laten isoleren door een dakwerker is een voorbeeld van een grote klus, maar verdient zichzelf terug na 4 á 5 jaar. Een relatief gemakkelijke manier van isolatie is HR++ glas. Daarnaast zijn er andere veranderingen die zelf doorgevoerd kunnen worden voor betere isolatie. Denk aan dikke gordijnen, een mooi vloerkleed of tochtstrips.

MPI