Business & Society

Zorgverlening in Vlaanderen: industrie trends en ontwikkelingen

Zorgverlening in Vlaanderen: industrie trends en ontwikkelingen

Zorgverlening in Vlaanderen: industrie trends en ontwikkelingen
Oktober 03
08:41 2023

De wereld van vandaag is aanzienlijk anders dan tien jaar geleden, en nergens is deze verandering duidelijker dan in de gezondheidszorg in Vlaanderen. De nasleep van de COVID-19-pandemie, in combinatie met economische uitdagingen en een snelle acceptatie van technologie en digitalisering, heeft een grote impact gehad op zowel patiënten als zorgverleners. Heb jij een bedrijf in de zorgverlening in Vlaanderen en wil je graag op de hoogte blijven van trends en ontwikkelingen? Of ben je op zoek naar een job in de zorg en wil je weten wat er speelt? Lees dan verder!

Kunstmatige intelligentie (AI)

Kunstmatige intelligentie (AI), met name machine learning (ML), heeft een grote impact op de gezondheidszorg. In 2023 wordt verwacht dat deze markt meer dan 20 miljoen euro waard zal zijn. AI-technologieën, zoals computers die kunnen zien en begrijpen natuurlijke taal, worden op veel manieren in de gezondheidszorg gebruikt. Ze helpen bij het ontwikkelen van nieuwe medicijnen, het analyseren van medische beelden voor ziekte detectie en zelfs bij administratieve taken zoals het verwerken van verzekeringsclaims. AI speelt ook een rol bij het behandelen van neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson en Alzheimer. AI zal de gezondheidszorg blijven transformeren en evolueren.

Zorg op afstand

Gezondheidszorg op afstand is flink toegenomen tijdens de pandemie, zoals ook te zien is in Vlaanderen. Hoewel persoonlijke afspraken nu weer meer mogelijk zijn, beseffen zowel patiënten als zorgverleners dat veel zorg efficiënter en goedkoper op afstand kan worden geboden. Dit omvat thuiszorg, video consultaties, telegeneeskunde, virtuele ziekenhuizen en initiatieven waarbij patiënten bepaalde procedures thuis kunnen uitvoeren voordat ze naar het ziekenhuis gaan. Daarnaast groeit het belang van online gemeenschappen waar patiënten elkaar kunnen ondersteunen en advies kunnen delen. Met de stijgende kosten van de gezondheidszorg en tekorten aan medisch personeel, zal gezondheidszorg op afstand naar verwachting blijven groeien in 2023.

© Pexels.com

Draagbare apparaten

In 2023 gaan we vaker medische draagbare apparaten zien. Dat zijn bijvoorbeeld slimme horloges of kledingstukken die niet alleen je hartslag meten, maar zelfs ECG-scans kunnen maken en psychische aandoeningen zoals depressie kunnen opsporen. Wat nieuw is, is dat deze apparaten steeds krachtiger worden en de gegevens niet meer naar de cloud hoeven te sturen voor verwerking, wat zorgt voor meer privacy en snellere detectie van gezondheidsproblemen. Dit zal zowel voor persoonlijk gezondheidsbeheer als voor medische zorg op afstand een grote impact hebben. Heb jij een bedrijf in de zorgverlening in Vlaanderen en wil je graag innoveren? Ga dan mee met deze trends!